Onderzoek

Onderzoekers kunnen -onder specifieke voorwaarden- zelfstandig aan de slag met de NCO-data. De beveiliging en anonimiteit van de gegevens worden daarbij altijd gewaarborgd.

Zelf onderzoek doen met de NCO-data

Het NCO is een combinatie van gegevens van DUO (ROD) en het CBS uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden. De gecombineerde en geanonimiseerde gegevens zijn opgeslagen in de streng beveiligde omgeving van het CBS. Deze dataset kan door wetenschappers worden geanalyseerd, en vormt ook de basis voor het module-onderzoek (zie hieronder).

Deze onderzoekers moeten verbonden zijn aan een instelling die geautoriseerd is om remote access-onderzoek bij het CBS te doen. Na toestemming van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) kunnen onderzoekers toegang krijgen tot de NCO-data bij het CBS als ook het CBS daarvoor toestemming verleent. Via een gebruiksvriendelijke interface kunnen zij in de remote access-omgeving direct data koppelen en analyseren.

Kosten

Aan remote access-onderzoek zijn kosten verbonden. Deelnemers aan ODISSEI kunnen gebruik maken van de microdataregeling, waarmee ze onder voorwaarden in aanmerking komen voor een vergoeding.

Bekijk een kostenvoorbeeld van microdataonderzoek

    De NCO-dataset

    De basale NCO-dataset (het “ruggengraatbestand”) omvat:

    • Eén set met longitudinale data van leerlingeninstroom in het po;
    • Eén set met longitudinale data van een uitstroomcohort uit het po;
    • Eén set met longitudinale data van leerlingeninstroom in het vo;
    • Leerlingkenmerken: onder andere gender, leeftijd, migratieachtergrond, opleidingsniveau ouders, gezinskenmerken, regiogegevens;
    • Schoolkenmerken: onder andere denominatie, regiogegevens, schoolgrootte, percentage gewichtenleerlingen.

    Onderzoek met de NCO-LVS-data

    In combinatie met het werken met de NCO-dataset is het nu ook mogelijk om onderzoek te doen met de NCO-LVS-dataset. Hiervoor dient een aanvraagformulier te worden ingevuld. Dit formulier kan worden gebruikt voor nieuwe én bestaande onderzoeken die al dan niet gebruik maken van de NCO-data. Het is in dit formulier mogelijk om het gebruik van beide gegevensbronnen aan te vragen.

    Aanvragen

    banner onderzoek

    Uitbreiding NCO-databestand

    Aan het NCO zullen de komende jaren variabelen worden toegevoegd. Uit bestaande registers, maar ook uit leerlingvolgsystemen, leerlingadministratiesystemen en surveyonderzoeken. Naarmate er meer wordt toegevoegd, groeit de waarde van het NCO, voor zowel de onderwijspraktijk als het onderwijsbeleid. Wanneer ook (inter)nationale surveys gecombineerd kunnen worden met de NCO-data, zijn onderzoekers minder tijd kwijt aan de werving van scholen en blijft meer tijd over voor bijvoorbeeld nadere analyse. De NCO-coördinatoren hebben contact met verschillende onderzoekers om de condities hiervoor te verkennen.

    Module-onderzoek

    Open module

    Ook is het NCO verantwoordelijk voor de coördinatie van de NCO-modules: onderzoekers ontvangen dan subsidie om -vaak voor specifieke thema’s- te werken met de NCO-data, in combinatie met bijvoorbeeld CBS-data of met eigen (nog te verzamelen) data. Het NRO organiseert hiervoor om het jaar een subsidieronde. Het eerste module-onderzoek werd in december 2018 toegekend aan prof. dr. René Veenstra voor een onderzoek naar hoe relaties met leeftijdsgenoten in het basisonderwijs van invloed zijn op schoolkeuze, schoolprestaties en sociale integratie op de middelbare school. 

    Lees het nieuwsbericht op NRO.nl

    Een van de eisen is dat het onderzoek fundamenteel en strategisch is, en empirisch en analytisch van aard. Het moet ook een bijdrage leveren aan maatschappelijk relevante vraagstukken. De data die in dit module-onderzoek worden gegenereerd, worden binnen een jaar na oplevering van de data beschikbaar gesteld aan de wetenschappelijke gemeenschap.

    Overig moduleonderzoek

    Aanvullend op de open module kent het NCO specifieke modules. Deze modules vinden bij een gerichte steekproef plaats. Het gaat om het programma Peil.onderwijs en de internationaal vergelijkende onderzoeken waarin heel Nederland participeert: PISA, TIMMS, PIRLS, ICCS en PIAAC. Het NCO heeft de ambitie om deze data in de toekomst aan de NCO-dataset toe te voegen.